Alle.bg

Блог

Допълнителни езици в моя уебсайт
Блогът на Alle.bg
Повечето уебсайтове в Alle.bg са насочени към хора в България и българският е езикът, на който е създадено тяхното съдържание. Все пак, не са малко и нашите клиенти, които искат да достигнат аудитория, за която нашият роден език е чужд. Преди няколко месеца описахме различните подходи при създаването на уебсайт на няколко езика, а днес представяме подобрения в тази посока.

Вече можете много лесно да изберете основния и допълнителните езици за своя уебсайт от неговите настройки. Ето какво се случва когато добавите втори език (английски например):

1. Автоматично се създава нова началната страница за новия език
Нейният адрес е от вида https://example.com/en/ и можете да я редактирате по същия начин, по който редактирате всички останали страници. Всички нейни подстраници се очаква да бъдат само със съдържание на английски език. Ето как биха изглеждали адресите на някои от страниците в уебсайта ви:
https://example.com/ (началната страница на основния език)
https://example.com/продукти/ (страница с вашите продукти на основния език)
https://example.com/за-контакти/ (страница с контактна информация на основния език)
https://example.com/en/ (началната страница на английски)
https://example.com/en/products/ (страница с вашите продукти на английски)
https://example.com/en/contacts/ (страница с контактна информация на английски)

2. Зоните със съдържание, които са видими на всяка страница (главна навигация, страничната лента, футъра и т.н.) ще позволят въвеждане на различно съдържание за всеки език. По този начин в долната част на уебсайта си можете да поставите кратка контактна информация на български и на английски.

3. В статиите в блога ще се появи опция за език и посетителите ви, които използват RSS ще могат да се абонират за статии на избрания от тях език.

В наличните дизайни (Classic, Universal и Focus) не се показват автоматично връзки към допълнителни езици. Ако желаете можете да ги добавите в страничната лента или футъра използвайки елементите Текст и Връзка.

За момента новата възможност е налична само за уебсайтове с активиран Пакет ПРО. Ще се радваме да споделите с нас резултатите, които сте постигнали с нея.
Какво ново в Alle.bg през Октомври 2019г.
Блогът на Alle.bg
Отмина още един месец, и с тази статия бихме искали да отбележем най-интересното около Alle.bg за изминалите 31 дни.

Нов дизайн за вашите уебсайтове
Публикувахме нов дизайн, който наричаме Focus (Фокус) и който е предназначен за уебсайтове с малко съдържание. С него можете да изградите атрактивен уебсайт, който има само начална страница, в която е разположена цялата информация, която искате да представите.

Нов елемент
Представянето на съдържанието в страниците на вашия уебсайт вече може да бъде по-ясно с елемента Разделител. Той има три различни визии, които могат да се настроят от настройките на дизайна.

Партньорска програма
Стартирахме партньорска програма, с която можете да печелите допълнителни доходи, промотирайки услугите на Alle.bg. Включването в програмата е безплатно и можете да го направите още сега от своя акаунт в Alle.bg.

Полезна информация за хора, които все още нямат уебсайт
Публикувахме две статии, които запознават бъдещите собственици на уебсайтове за възможностите пред тях. Ще се радваме да споделите Мога ли да си направя сам уебсайт? и Трите основни подхода при изработка на уебсайт с вашите приятели.

SEO подобрения
Ключови думи се генерират автоматично, ако не сте ги попълнили в SEO настройките на страниците и статиите си. Направихме подобрения относно избора им. Препоръчваме да не попълвате нищо в тези полета и да разчитате на автоматично генерираните, ако нямате опит с оптимизацията за търсачки (SEO).

Копие на страница
С няколко клика можете да направите копие на цяла страница и нейното съдържание. Новата възможност е достъпна през списъка със страници във вашия уебсайт.

Заглавие на връзките
При създаването на връзки в елемента Текст, вече можете да указвате и заглавие. Ще видите новото поле под полето за адрес на връзката.

По-бърз уебсайт
Картинките са един от ресурсите, които пречат най-много на бързото зареждане на вашия уебсайт, но все пак те са важни. Добавихме допълнителни оптимизации, които намалят размера им и по този начин на посетителите се налага да чакат по-малко. За да се постигне това, качеството на JPG картинките е намалено минимално, като по наши наблюдения разликата е незабележима.

Информация за посетителите
В информацията за посетителите на вашия уебсайт също има няколко подобрения. Посещения от източници, които имат различни домейни (като google.com и google.bg) са вече обединени в един. По този начин по-лесно ще анализирате посещения от Facebook, Google, abv.bg и т.н. В графиките вече се показва информация за днешния ден. Отстранен е проблем с данните за източник, когато той е друга страница във вашия уебсайт.
Нов дизайн подходящ за уебсайтове с малко съдържание
Блогът на Alle.bg
Вече сте запознати с дизайните Universal и Classic, които можете да използвате за своите уебсайтове в Alle.bg. Те са подходящи за уебсайтове с много страници и богато съдържание, и разполагат с готови стилове, които можете да приложите веднага и настроите според вашия вкус.

Днес публикуваме още един нов дизайн, който наричаме Focus (Фокус). Той е насочен към уебсайтове с една или няколко страници. Добри примери са:
 • личните уебсайтове, в които се представя информация за дадено лице, неговата квалификация, проекти и т.н.
 • уебсайтове тип визитка, които предоставят информация за дадена фирма и контактна информация.
 • кампанийни уебсайтове, в които се представя продукт или услуга.

Focus дизайнът няма главна навигация (като Universal и Classic) и разчита основната информация в уебсайта да е добавена в началната страница. Все пак, ако решите можете да създадете допълнителни страници и поставите връзки към тях използвайки елементите Текст, Връзка и Навигация.

За да подсили публикуваната информация, този дизайн включва голяма фонова картинка. Препоръчваме ви да качите своя авторска снимка, която да допринесе за уникалността на уебсайта. Хубави и безплатни снимки можете да намерите и в някои от сайтовете, които публикувахме във форума на Alle.bg.

Този нов дизайн е наличен само за уебсайтове, които са активирали Пакет ПРО - това е пакетната ни услуга, която дава най-доброто за вашия уебсайт, на по-добра цена.
Трите основни подхода при изработка на уебсайт
Блогът на Alle.bg
Решили сте, че искате собствен уебсайт, но не сте напълно сигурни как да подходите? Може би сте чували, че е скъпо или времеемко? В тази статия ще разгледаме основните начини за изработка на уебсайт, за да можете да направите обоснован избор и да постигнете поставените цели. А целите, изискванията и ограниченията трябва да са ясно дефинирани предварително. Желаете уебсайта да информира или да продава? Искате да бъде с модерен дизайн, да работи през мобилни устройства, да има определени функционалности? Разполагате с определен бюджет, в който трябва да се вместите или пък искате да проверите идеята си с минимални разходи?

Отговорете си на тези въпроси и нека разгледаме различните подходи при изработката на собствен уебсайт.

Уебсайт разработен по поръчка от специалисти

Този подход е подходящ, когато имате нужда от специфични функционалности и визия, и искате специално внимание и ангажираност от специалисти. Предварително се оформя задание, което екипът специалисти (дизайнери, програмисти, маркетолози и т.н.) да следва. Обикновено цената се калкулира на база количеството работа, която трябва да се извърши. Скоровете също са индивидуални. Допълнителни доработки, хостинг и поддръжка на уебсайта могат да бъдат част от договора.

Предимства:
 • възможност за специфични функционалности и визия
 • екип специалисти за грижи за домейна, хостинга, имейлите, сертификатите за сигурност и т.н.

Недостатъци:
 • цената може да бъде висока
 • изисква се време за предварителни разговори, задание, договор и изработка

Инсталиране на софтуер за управление на уебсайтове на собствен хостинг

Ако имате поне малко технически познания и опит с домейните, базите данни и поне един софтуер за създаване и управление на уебсайтове, можете да изберете този подход. С него можете да си създадете собствен уебсайт с минимална инвестиция, като основните разходи са свързани с домейн, хостинг и евентуално софтуерни лицензи. Разполагате с възможност за добавяне на специфични функционалности, но в общия случай те са свързани с избор от вече разработени модули (наричат се също пакети, добавки, плъгини и т.н.).

Предимства:
 • използвате доказан софтуерен продукт
 • можете да добавяте модули за нови функционалности в уебсайта
 • можете да правите специфични доработки, ако имате опит в програмирането или разполагате с програмист
 • ниска цена

Недостатъци:
 • поради липса на опит е възможно да изберете неподходящ софтуер
 • изисква се опит в инсталирането, настройването и поддръжката на нужния софтуер
 • изисква се опит с хостинга и домейните
 • отнема от личното ви време

Платформи за уебсайтове

Този подход е подходящ за хора, които нямат нужните технически познания за управлението на уебсайт, но все пак искат да се възползват от възможностите, които дава Интернет. За да създадете уебсайт използвайки такава платформа е необходимо да се регистрирате в нея, да попълните основните данни за бъдещия си уебсайт (име и описание) и да изберете неговия дизайн от предоставените. Това отнема няколко минути, като някои платформи изискват месечна такса, а други ви предоставят услугата си безплатно и предлагат допълнително заплащане за подобрения. В тяхната услуга са включени домейн, хостинг, сертификати за сигурност и всичко друго нужно за да работи коректно уебсайта. Те се грижат за отстраняване на проблеми и добавяне на нови функционалности. Този подход е подходящ, когато искате да опитате нова бизнес идея.

Предимства:
 • безплатно или малка месечна такса
 • имате уебсайт само след няколко минути
 • не се грижите за хостинг, домейн, сертификати, CDN-и и т.н.
 • получавате подобрения без да правите нищо
 • помощ от екипа разработил платформата
 • не изисква технически опит

Недостатъци:
 • липсва възможност за специфични функционалности

Както виждате, разликите между различните подходи са големи и правилният избор зависи най-вече от вашите познания в областта и ресурса, които имате готовност да инвестирате. Ако смятате, че нямате нужния технически опит, ви препоръчваме да се доверите на специалисти, за да не се налага да правите компромис с качеството и сигурността.

Ако имате нужда от допълнителни насоки, можете да се свържете с нас или ако вече сте решили, че желаете да изградите своя уебсайт използвайки платформа за уебсайтове, ще се радваме да го направите в Alle.bg.

Нов елемент! Съдържанието на страниците ще бъде по-ясно с елемента Разделител
Блогът на Alle.bg
Вече сте запознати с богатата колекция от елементи, които предлага Alle.bg, с които можете да създадете съдържанието на вашите страници. Елементите Заглавие, Текст, Снимка и Албум със снимки са едни от най-популярните, а елементите Колони и Плаващо съдържание спомагат за по-ясното и атрактивно представяне.

От днес разполагате с елемента Разделител, който допринася за подобряване на логическата структура на страницата, особенно ако в нея има различни групи елементи, които не са свързани помежду си. Един такъв пример са списък с различни продукти или услуги. На много места в помощната информация на Alle.bg също използваме този елемент.

Елементът Разделител има три различни визии (голям, среден и малък), които могат да се настройват от настройките на дизайна.

Ще се радваме, да чуем мнението ви за него и да видим местата, на които сте го използвали. Ще ви очакваме в коментарите под тази статия.