Alle.bg

Блог

Ново! Инструмент за одит на вашия уебсайт
Днес ви представяме един нов и много полезен инструмент за вашия уебсайт. С негова помощ можете да направите одит/анализ на страниците и настройките и да идентифицирате проблеми. Преди няколко дни публикувахме статия за важността на адресите на страниците и с този инструмент можете да ги видите всичките на едно място. Ще получите информация за страници, които нямат заглавия или описателен текст (или текстово съдържание в тях) и страници, в които има връзки, които не работят коректно. Вижте как изглежда:
Блогът на Alle.bg
Можете да заявите одит на своя уебсайт от менюто с инструменти (мястото, от което достъпвате страниците, настройките на дизайна и т.н.) като безплатно предоставяме възможност за анализ на до три страници. За да анализирате всички страници в уебсайта ви имате нужда от допълнителната платена услуга "Инструмент за одит".
Адресите на страниците са важни
С тази статия бихме искали да обърнем вниманието ви към един малък, но важен компонент от вашия уебсайт - адресите на страниците (на английски се наричат "URLs"). Както знаете адресът на началната ви страница е от вида https://example.alle.bg/. Този адрес включва протокол, по който се извършва комуникацията (https oзначава, че се използва сигурна връзка), домейна на вашия уебсайт (example.alle.bg) и съответния път (в примера това е "/", като може и да се изпусне). Адресите на останалите страници са това, върху което ще се фокусираме.

Нека си представим, че в уебсайта си имате страница, в която сте описали услугите, които предлагате. Адресът на тази страница може да съдържа почти всеки символ, който желаете, като едни от най-адекватните адреси, които можете да избере са:
  • https://example.alle.bg/услуги/ (ясно описва съдържанието на страницата в контекста на уебсайта)
  • https://example.alle.bg/услугите-на-фирма-оод/ (включва и името на фирмата)
  • https://example.alle.bg/services/ (преведено на английски език)
  • https://example.alle.bg/uslugi/ (транслитерация)

При създаването на нова страница (или статия в блога) в уебсайт в Alle.bg, пътят на страницата се генерира автоматично от името, което сте въвели (това според нас е най-добрият вариант). Ако сте въвели името "Услугите на Фирма ООД", за път ще бъде автоматично задедена стойността "услугите-на-фирма-оод". Естествeно разполагате с възможност да промените този път и ако правите промяна в името на страница е препоръчително да обновите и него. Имайте предвид, че при промяна на пътя на дадена страница, всички връзки, които водят към стария адрес ще спрат да работят.

Защо е важно този път да бъде описателен и коректен?

Едната от причините е, че това помага на търсачките като Google и Bing да разберат по-добре съдържанието на дадена страница. А още по-важната причина е, че този път е видим от посетителите на много места.

Вижда се докато разглеждат уебсайта ви.
Блогът на Alle.bg
Вижда се в търсачките.
Блогът на Alle.bg
Вижда се при споделяне в социалните мрежи.
Блогът на Alle.bg
Можете още днес да прегледате адресите на страниците в уебсайта си, а ние съвсем скоро ще ви изненадаме с инструмент, който ще ви помогне да го направите още по-лесно.
Какво ново в Alle.bg през Август 2019г.
Блогът на Alle.bg
В края на най-топлия месец в годината, бихме искали да обобщим най-интересното около Alle.bg през изминалите 31 дни в една статия.

Публикувахме статия, която показва някои от най-полезните функционалности на Google Search Console, които могат да ви помогнат да опознаете по-добре посетителите си и да оптимизирате уебсайта си за повече посещения от търсачката на Google. Това е и мястото, на което можете да получите повече информация за страниците от вашия уебсайт, който се показват при търсене и да научавате за проблеми свързани с тях.

Направихме и няколко малки подобрения по бързодействието на платформата, като най-видимото е при качване на голям брой файлове в елемента "Албум със снимки".

Във форума на Alle.bg през изминалия месец обсъждахме уебсайтовете с безплатни снимки, които можете да използвате при публикуване на статии и ползите от тях. Показахме ви и нашите предложения. Започнахме и тема, в която можете да зададете всички ваши въпроси свързани с домейните. На някои от вас ситуацията около домейните може да се стори трудна или неясна - ще се радваме да помогнем. Ще се радваме да разгледате и останалите теми от форума и да се включите и вие с теми и коментари през новия месец.
3 полезни функционалности на Google Search Console
Често нашите клиенти ни задават въпроса "Кога моят уебсайт ще се появи в Google?" и отговорът, който давахме през изминалите години беше по-скоро информативен и ориентировъчен, отколкото точен. През последните месеци към този отговор добавяме и препоръка за регистрация в Google Search Console. Това е инструментът на Google, който дава информация за показването на вашите уебсайтове в най-известната търсачка. В тази статия ще разгледаме 3 полезни функции на Google Search Console, които могат да доведат до видими резултати и да ви дадат повече яснота.

1. Анализ на ключови думи и позициониране

Google Search Console предоставя информация за ключовите думи, за които вашият уебсайт се е показвал през изминалите седмици и месеци. Можете да видите броя кликвания и импресии (показвания), които са довели до посещение във вашия уебсайт. Можете да видите и средната позиция на уебсайтът ви в списъка с резултати (първите три позиции са нещото, към което трябва да се стремите). Използвайки тази информация можете да се сдобиете с идеи за ключови думи и тяхната популярност и да насочите усилията си към създаване на съдържание, което ги включва.
Блогът на Alle.bg
Изберете ключова дума за да видите средната и позиция за избрания период.

2. Регистриране на нова страница

Google се справя сам при откриването на нови страници в уебсайта ви (дори без да е нужна регистрация в Google Search Console), но това може да отнеме неопределено време. В Google Search Console ще намерите възможност, с която да добавите нова страница в търсачката много по-бързо. Първата стъпка е да въведете адреса на въпросната страница в полето за търсене. Ще получите полезна информация за нея и възможност да заявите индексиране, ако това е страница, която Google не е засичал.
Блогът на Alle.bg

3. Анализиране на проблеми

Google Search Console предоставя на няколко места информация за различни проблеми свързани с уебсайта ви и конкретните страници в него. Някои от тях са свързани с достъпа и сигурността на уебсайта (за които се грижи екипът на Alle.bg), а други с качеството на съдържанието. Препоръчваме поне веднъж в месеца да преглеждате началната страница (Общ преглед) за подобни грешки. На снимката по-долу можете да видите местата с по-детайлна информация.
Блогът на Alle.bg
В обобщение бихме искали да ви окуражим да регистрирате уебсайта си в този инструмент на Google и да го използвате, когато планирате промени по уебсайта си или имате нужда от идеи за съдържание. Ако уебсайтът ви е нов, ви препоръчваме да изчакате поне един месец за да се съберат достатъчно данни. В помощната ни страница можете да видите стъпките за регистрация на уебсайт в Alle.bg в Google Search Console.
Какво ново в Alle.bg през Юли 2019г.
Блогът на Alle.bg
Измина още един месец и отново бихме искали да обобщим всичко ново около Alle.bg през изминалите 31 дни в една статия.

Може би най-голямото нововъведение и това, което вярваме, че може да ви донесе най-много ползи е възможността бързо и лесно да анализирате посещенията на своите уебсайтове. По този начин можете да оптимизирате рекламния си бюджет и да насочите усилията си към създаване на съдържание, от което вашите посетители се интересуват най-много.

Само преди няколко дни добавихме 8 нови стила на Universal дизайна. Можете да ги приложите само с няколко клика за вече създени уебсайтове и донастроите използвайки опциите за цветове, шрифтове, фонове и т.н.

Всеки уебсайт в Alle.bg, който използва функционалността за блог разполага и със собствен RSS поток, който се намира на адрес https://adres-na-sajta.alle.bg/rss.xml . През изминалите дни подобрихме представянето на статиите в него, което ще се отрази положително и на показването им в приложенията за RSS новини.

В настройките на дизайна даваме възможност за използване на шрифтове от каталога на Google Fonts. Направихме подобрения при тяхното зареждане, което може да доведе до по-бързо показване на вашите уебсайтове, особенно за посетители с мобилни устройства и бавна Интернет свързаност.

Във форума на Alle.bg през изминалия месец обсъдихме мултиезичните уебсайтове (уебсайтове на няколко езика) и вашите идеи за подобрения. Темите все още са активни и ще се радваме да се включите и вие с коментари.