Alle.bg

Блог

Трите основни подхода при изработка на уебсайт
Блогът на Alle.bg
Решили сте, че искате собствен уебсайт, но не сте напълно сигурни как да подходите? Може би сте чували, че е скъпо или времеемко? В тази статия ще разгледаме основните начини за изработка на уебсайт, за да можете да направите обоснован избор и да постигнете поставените цели. А целите, изискванията и ограниченията трябва да са ясно дефинирани предварително. Желаете уебсайта да информира или да продава? Искате да бъде с модерен дизайн, да работи през мобилни устройства, да има определени функционалности? Разполагате с определен бюджет, в който трябва да се вместите или пък искате да проверите идеята си с минимални разходи?

Отговорете си на тези въпроси и нека разгледаме различните подходи при изработката на собствен уебсайт.

Уебсайт разработен по поръчка от специалисти

Този подход е подходящ, когато имате нужда от специфични функционалности и визия, и искате специално внимание и ангажираност от специалисти. Предварително се оформя задание, което екипът специалисти (дизайнери, програмисти, маркетолози и т.н.) да следва. Обикновено цената се калкулира на база количеството работа, която трябва да се извърши. Скоровете също са индивидуални. Допълнителни доработки, хостинг и поддръжка на уебсайта могат да бъдат част от договора.

Предимства:
 • възможност за специфични функционалности и визия
 • екип специалисти за грижи за домейна, хостинга, имейлите, сертификатите за сигурност и т.н.

Недостатъци:
 • цената може да бъде висока
 • изисква се време за предварителни разговори, задание, договор и изработка

Инсталиране на софтуер за управление на уебсайтове на собствен хостинг

Ако имате поне малко технически познания и опит с домейните, базите данни и поне един софтуер за създаване и управление на уебсайтове, можете да изберете този подход. С него можете да си създадете собствен уебсайт с минимална инвестиция, като основните разходи са свързани с домейн, хостинг и евентуално софтуерни лицензи. Разполагате с възможност за добавяне на специфични функционалности, но в общия случай те са свързани с избор от вече разработени модули (наричат се също пакети, добавки, плъгини и т.н.).

Предимства:
 • използвате доказан софтуерен продукт
 • можете да добавяте модули за нови функционалности в уебсайта
 • можете да правите специфични доработки, ако имате опит в програмирането или разполагате с програмист
 • ниска цена

Недостатъци:
 • поради липса на опит е възможно да изберете неподходящ софтуер
 • изисква се опит в инсталирането, настройването и поддръжката на нужния софтуер
 • изисква се опит с хостинга и домейните
 • отнема от личното ви време

Платформи за уебсайтове

Този подход е подходящ за хора, които нямат нужните технически познания за управлението на уебсайт, но все пак искат да се възползват от възможностите, които дава Интернет. За да създадете уебсайт използвайки такава платформа е необходимо да се регистрирате в нея, да попълните основните данни за бъдещия си уебсайт (име и описание) и да изберете неговия дизайн от предоставените. Това отнема няколко минути, като някои платформи изискват месечна такса, а други ви предоставят услугата си безплатно и предлагат допълнително заплащане за подобрения. В тяхната услуга са включени домейн, хостинг, сертификати за сигурност и всичко друго нужно за да работи коректно уебсайта. Те се грижат за отстраняване на проблеми и добавяне на нови функционалности. Този подход е подходящ, когато искате да опитате нова бизнес идея.

Предимства:
 • безплатно или малка месечна такса
 • имате уебсайт само след няколко минути
 • не се грижите за хостинг, домейн, сертификати, CDN-и и т.н.
 • получавате подобрения без да правите нищо
 • помощ от екипа разработил платформата
 • не изисква технически опит

Недостатъци:
 • липсва възможност за специфични функционалности

Както виждате, разликите между различните подходи са големи и правилният избор зависи най-вече от вашите познания в областта и ресурса, които имате готовност да инвестирате. Ако смятате, че нямате нужния технически опит, ви препоръчваме да се доверите на специалисти, за да не се налага да правите компромис с качеството и сигурността.

Ако имате нужда от допълнителни насоки, можете да се свържете с нас или ако вече сте решили, че желаете да изградите своя уебсайт използвайки платформа за уебсайтове, ще се радваме да го направите в Alle.bg.

Нов елемент! Съдържанието на страниците ще бъде по-ясно с елемента Разделител
Блогът на Alle.bg
Вече сте запознати с богатата колекция от елементи, които предлага Alle.bg, с които можете да създадете съдържанието на вашите страници. Елементите Заглавие, Текст, Снимка и Албум със снимки са едни от най-популярните, а елементите Колони и Плаващо съдържание спомагат за по-ясното и атрактивно представяне.

От днес разполагате с елемента Разделител, който допринася за подобряване на логическата структура на страницата, особенно ако в нея има различни групи елементи, които не са свързани помежду си. Един такъв пример са списък с различни продукти или услуги. На много места в помощната информация на Alle.bg също използваме този елемент.

Елементът Разделител има три различни визии (голям, среден и малък), които могат да се настройват от настройките на дизайна.

Ще се радваме, да чуем мнението ви за него и да видим местата, на които сте го използвали. Ще ви очакваме в коментарите под тази статия.
Мога ли да си направя сам уебсайт?
Ако имате желание да си направите собствен уебсайт, с който да се представите в Интернет, но не сте сигурни, че имате нужните знания и умения, то тази статия е за вас. Тя ще ви покаже, че за създаването на уебсайт вече не е задължително да наемате програмист и дизайнер. Ще научите кои са стъпките, които трябва да направите, ако искате да създадете собствено място в Интернет, с което рекламирате себе си, вашата огранизация или вашата фирма.

Нека започнем отзад напред и дефинираме резултата, към който се стремим:
Искаме да имаме красив уебсайт, с лесно за запомняне име, който да съдържа полезно и актуално съдържание, който да е достъпен от всеки в Интернет и който да може да се намира през търсачките.

За да постигнем този резултат ни трябват:

 • хостинг - място, на което е разположен уебсайтът, така че да е достъпен по всяко време.
 • домейн - име, което ще се използва за да се достъпва уебсайтът.
 • дизайн - изгледа на уебсайта, който представя съдържанието по добър начин на компютри и телефони.
 • инструменти за редактиране на съдържанието - възможност за създаване на нови страници, добавяне на снимки, текст и т.н.

Нака видим как Alle.bg може да помогне

Alle.bg е платформа за създаване на собствен уебсайт, която предоставя тези 4 компонента и ви дава възможност да създадете първия си уебсайт само след няколко минути. Ето и самите стъпки:
 1. Регистрация в Alle.bg
 2. Избиране на домейна на уебсайта и неговия първоначален дизайн (може да се смени след това и модифицира)
 3. Добавяне на страници и съдържание (текст, снимки и т.н.)

Нека ги разгледаме в детайли:

Регистрация в Alle.bg

За да регистрирате в Alle.bg е необходимо да посетите https://alle.bg/ и да натиснете бутона "Регистрация". Въведете имейл адреса си и отворете изпратеното писмо за да завършите регистрацията.

Избор на домейн и дизайн

След като влезете в акаунта си в Alle.bg с вашия имейл адрес и парола ще видите бутон за създаване на нов уебсайт.
Блогът на Alle.bg
Натиснете го и изберете името на вашия уебсайт. Препоръчваме да бъде нещо, което описва информацията, която ще представите в уебсайта. Може да бъде вашето име, името на фирмата ви и т.н.
Блогът на Alle.bg
След това изберете първоначалния дизайн на уебсайта си. По-късно можете да го смените или настроите според вашия вкус (цветове, шрифтове, размери и т.н.).
Блогът на Alle.bg
Попълнете заглавието и кратко описание на уебсайта си за да завършите тази последна стъпка.
Блогът на Alle.bg
Честито! Вече имате собствен уебсайт! Вече имате свое собствено място в Интернет!
Блогът на Alle.bg
Нека преминем към стъпката, която ще направи вашия уебсайт полезен за другите.

Добавяне на страници и съдържание

За разлика от предните две стъпки, тази стъпка отнема повече време и ви препоръчваме да гледате на нея като на процес, а не като задача. Все пак още днес можете да напишете кратко представяне, да добавите снимки и контактна информация. В някои случаи това може да е достатъчно, но ако добавяте ново съдържание, може да увеличите ползите за своите посетители.

Създаването на нова страница в Alle.bg изисква само няколко клика с мишката.
Блогът на Alle.bg
За да създадете текст, снимка, видео и други елементи натиснете бутончето със знак "плюс", изберете вида елемент и изберете мястото, на което да го добавите.
Блогът на Alle.bg
Използвайки наличните видове елементи можете да изградите съдържанието на страниците във вашия уебсайт.

Бонус съвети за още по-добри резултати

Собствен домейн
Създаването на уебсайт в Alle.bg не изисква да притежавате собствен домейн, но това е едно от първите подобрения, което препоръчваме. Домейн от вида .com, .net и т.н. демонстрира професионализъм и дава редица други предимства.

Блог
Един от начините да информирате и ангажирате посетителите си е като публикувате регулярно статии. Научете повече за тази възможност.

Рекламирайте, не чакайте
След като създадете своя уебсайт, търсачките ще започнат да изпращат посетители към него, ако преценят, че съдържанието ви отговаря на това, което те търсят. Колкото и популярен да е Google (най-голямата търсачка) има много алтернативни начини да насочите посетители към своя уебсайт. Можете да поставите адреса му в подписите на своите имейли или профили и да го рекламирате във Facebook и AdWords. Вижте още безплатни и платени идеи за реклама.
Партньорска програма на Alle.bg
Блогът на Alle.bg
Вярваме, че през изминалите 9 години успяхме да създадем услуга с голяма добавена стойност и да дадем възможност на всеки да увеличи шансовете си за успех в Интернет. Едно доказателство за това са щастливите ни клиенти. Днес стартираме програма, с която искаме да помогнем на хората, които ни подпрепят и препоръчват, като директно им даваме възможност да генерират допълнителни доходи. Програмата е подходяща и за хора с голяма аудитория, които вярват, че услугите ни могат да бъдат полезни на техните последователи.

С партньорска програма на Alle.bg можете да спечелите до 25% от всяка първа поръчка, направена от клиент, който вие сте насочили към нас. Включването в програмата е безплатно, като за момента има специфики при изплащането на комисионни на физически лица (вижте пълните условия).

Конкретни детайли и примери можете да намерите в помощната ни страница. Ще се радваме да се свържете с нас и да обсъм възможностите свързани с новата ни програмата. Като партньори ще направим всичко нужно за бъде тя максимално полезна за вас.
Какво ново в Alle.bg през Септември 2019г.
Блогът на Alle.bg
В началото на есента, бихме искали да обобщим най-интересното около Alle.bg през изминалите 30 дни в една статия.

През изминалия месец представихме новия инструмент за одит, който ще ви помогне да откриете проблеми със съдържанието на вашия уебсайт. Неработещи връзки, липсващи заглавия и описания затрудняват посетителите и вече можете да ги откриете и поправите лесно.

Публикувахме статия за важността на коректните адреси на страниците във вашия уебсайт. Те се виждат в адресната лента на браузърите, в търсачките и социалните мрежи, а при промяна на структурата на уебсайта, лесно могат да бъдат пропуснати. С инструмента за одит можете да проверите и тях.

Обявихме Пакет ПРО - новият пакетен подход при закупуването на подобрения за вашия уебсайт. Той дава най-доброто на по-добра цена. Индивидуалните услуги, които до момента използвате остават непроменени (като функционалност и цена).

Обновихме изгледа на инструмента за анализиране на посещенията и вече разполагате с данни за много по-голям период.

Обновихме и началната си страница и публикувахме най-големите ползи за изработка на личен и фирмен уебсайт.