Alle.bg

Блог

Ново! Връзка към определена част на страница
С удоволствие искаме да ви представим най-новата функционалност в Alle.bg, с която можете да създадете връзка към определена част на страница във вашия уебсайт. Това е особено подходящо за страници, които имат много съдържание в тях.

Добра практика е частите на една страница да се разделят със заглавие. По този начин посетителят се ориентира по-лесно. Елементът Заглавие предлага три различни размера, като заглавие с най-големия размер е най-подходящо да се постави в горната част на страницата. Този елемент вече разполага с опция, която наричаме “Идентификатор (за връзки)”. Когато добавите стойност в това поле, ще можете да създадете връзка, която да насочи посетителите именно към това заглавие.
Блогът на Alle.bg
В примерната картинка виждате как е попълнена думата “коса” като идентификатор за заглавието “Продукти за коса”. След това при създаването на връзка е посочена отново думата “коса” като преди нея е добавен специалният символ “#”. Именно той указва, че връзката сочи към определена част в страницата, в случая частта с идентификатор “коса”. Ако искате да създадете връзка към част на друга страница трябва да поставите адреса и преди символа “#”. Тогава адресът ще изглежда по следния начин:
https://example.alle.bg/продукти/#коса

На https://alle-example.alle.bg/връзка-към-част-от-страницата/ можете да видите как изглежда финалният резултат. А ако поставите само символа “#” като адрес на връзката, ще можете да направите бутон, който връща посетителите в началото на страницата.
4 нови стила за Mini дизайнът
Блогът на Alle.bg
Преди няколко месеца пуснахме нов дизайн за уебсайтовете в Alle.bg. Нарекохме го Mini, заради неговия минималистичен изглед, който спомага за по-доброто представяне на вашето съдържание на малки екрани (мобилни телефони). Днес добавяме 4 нови стила, които лесно можете да разгледате, приложите и настроите според вашия вкус.
Какво ново в Alle.bg през Май 2020г.
Блогът на Alle.bg
Измина един изцяло пролетен месец и традиционно бихме искали да припомним най-интересното около Alle.bg за изминалите 31 дни.

Добавихме нова функционалност, с която можете да създавате тайни страници (видими само от хора, които знаят техните адреси). Адресът на такава страница е това, което я защитава от неоторизиран достъп и препоръчваме да гледате на него като на парола. В статията можете да видите нашите препоръки. Подобна функционалност има вече и за статиите в блога. Вече можете лесно да споделяте черновата на своя статия с колега и приятел (за коментар и второ мнение), преди да я публикувате и направите видима от всички.

Разгледахме в детайли структурата на един уебсайт. Адресите на страниците, подредбата им в главната навигация и връзките в самото съдържание са изключително важни за доброто преживяване на посетителите. В статията сме публикували конкретни съвети и насоки.

Добавихме и малки подобрения в изгледа на екраните Страници и Статии в блога. Вече много по-лесно можете да вземете адреса на дадена страница/статия от самия списък със страници/статии. Екранът за редакция на статия също е обновен и сега е с много по-изчистен вид, което надяваме се, ще ви помогне да се фокусирате върху самото съдържание.

В последната статия споменаваме и колко е важен анализът. Бихме искали да ви подсетим за инструмента Посетители и да ви насочим към него за да разгледате представянето на вашия уебсайт през изминалия месец. Вижте кои са най-популярните страници в него. Вижте от къде идват посетителите ви (търсачки, социални мрежи, други сайтове). Това може да ви даде идеи за подобрения, които да приложите през новия месец.
Структурата на един уебсайт (в детайли)
Едни от първите избори, които правим, когато създаваме собствен уебсайт са свързани с неговото име/домейн и неговия дизайн. След това идва още една важна стъпка - да започнем работа по неговото съдържание. С тази статия искаме да ви помогнем да поставите добри основи, които да спомогнат за лесното обновяване на уебсайта, както и за лесното разглеждане от посетили.

Какво е структура на уебсайт?

Накратко казано, това е подредбата на съдържанието в него. В общия случай съдържанието е разделено в различни страници, като всяка от тях има собствен адрес и заглавие. А когато имаме различни страници, трябва да изградим мрежа от връзки между тях.

Крайната цел е да създадем добра структура, която да помага на посетителя да получи информацията, от която има нужда. А това също спомага и за по-добро представяне в търсачките (SEO).

Адресите на страниците

Преди време публикувахме статия, която се фокусира върху важността на адресите. Именно адресите показват нагледно структурата на вашия уебсайт. Те показват, че дадена продуктова страница e подстраница на страницата "Продукти". Те показват, че дадена статия е част от вашия блог. Те показват ясно, коя е началната страница и кои са другите главни страници (известни също като “страници първо ниво”).

Зависимостта между страници и подстраници и техните адреси може да се настроят при създаването им или по-късно от екрана Страници.

Главната навигация

Известна също като "меню", "главни бутони", "основни връзки", този елемент от вашия уебсайт стои най-често под заглавиeто/логото в горната част на вашия уебсайт. Той дава бърз достъп до основните раздели/страници във вашия уебсайт. Тук посетителят може да намери връзки към вашите продукти, вашия блог, вашата контактна информация.

Ако пишете статии е достатъчно в главната навигация да поставите връзка към страница, в която има връзки към всички статии.

Ако предлагате продукти, които може да се съберат в няколко категории (от 5 до 10), можете да поставите категориите в главната навигация (като подменю на "Продукти"), но ако са повече от 10, може би е по-добра идея да са видими само при отваряне на страницата "Продукти" (т.е. в нейното съдържание).

В Alle.bg елементите "Навигация" и в частност главната навигация, се съобразяват с подредбата указана в екрана Страници, като вие разполагате с възможност да скриете част от страниците. За да достъпите настройките на този елемент, преминете с мишката върху него и натиснете бутона с моливчето.
Блогът на Alle.bg

Вътрешните връзки

Има много начини, по които посетител може да открие вашия уебсайт. Може да открие продуктовата ви страница в Google, може да открие статията ви в социална мрежа, а може да се насочи към началната ви страница, защото е видял адреса на визитка.

Разгледайте всяка страница във вашия уебсайт и помислете как да я направите по-полезна, особенно ако знаете, че това е първата страница, която е видял посетителя. Освен главната навигация, ще бъде ли полезно ако поставите връзки в самото съдържание, които да водят към други страници?

Наскоро добавихме възможност за автоматично поставяне на връзки към други статии под съдържанието на текущата статия, която може да ви бъде полезна за постигане на допълнителна ангажираност.

Допълнителни препоръки

Обърнете специално внимание на заглавията на всяка страница. Показват ли ясно къде се намира посетителят? В екрана Страници можете да поставите заглавен текст, който се вижда в търсачките и горната част на браузъра на посетителя, а с елемента "Заглавие" можете да поставите такъв текст в самото съдържание.

Инструментът Одит може да ви улесни при прегледа на структурата на вашия уебсайт и да ви извести за конкретни проблеми (липсващи заглавия, неработещи връзки и т.н.)

Структурата на уебсайта е едно от първите неща, които правим, но не забравяйте, че може да се променя, особено ако виждате, че не работи ефективно. Този подход на анализ и подобрения бихме ви препоръчали да прилагате и когато работите по дизайна, самото съдържание и когато рекламирате вашия уебсайт. Все пак, всеки ден е добра възможност да направим нещата по-добри ;)
Страниците вече могат да бъдат тайни
Блогът на Alle.bg
Знаете, че всяка страница, която сте създали във вашия уебсайт може да бъде публична (видима от всеки) и лична (видима само от вас). Публичните страници могат да се видят в главната навигация на вашия уебсайт, могат да бъдат сподели в социалните мрежи и могат да бъдат индексирани от търсачките. Опцията за лична страница е подходяща докато все още работите по съдържанието на нова страница или искате да създаде нещо само за вас.

Днес добавяме още една опция, която дава възможност да създадете тайна страница. Тайната страница може да бъдат отворена единствено от хората, които знаят нейния адрес. Тя не се показва в главната навигация и търсачките не се информират за нейното съществуване.

Адресът на тайната страница има същите характеристики като паролата. Ако адресът е кратък и предвидим, той лесно може да бъде налучкан. За да предпазите тайна страница по-добре, ви препоръчваме да използвате комбинация от произволни символи. Пример:
https://example.alle.bg/нещо-тайно-само-за-иван-к49а93адк5знма34/

Подобно на паролата, е достатъчно да смените адреса, за да ограничите достъпа до потребители, които до момента са знаели за нея.

Ето как изглежда обновеният екран за настройки на всяка страница:
Блогът на Alle.bg
От списъка със страници лесно можете да вземете адреса на всяка страница:
Блогът на Alle.bg
Подобна функционалност вече има и за статиите в блога. Статиите, които са маркирани като “чернови” имат специален адрес, който може да се споделя. По този начин можете да поискате съвет от приятел или колега преди да публикувате нова статия.