- Помощна информация

Какво е собствен домейн?

Домейнът е името на вашият уебсайт. Това е адресът, на който вашите посетителите могат да го намерят.

Домейните се продават от няколко международни компании и техните партньори по целия свят и всеки може да си закупи. Най-важното условие е избрания от вас домейн да не регистриран от някой друг. Т.е. вие не можете да регистирате google.com, abv.bg, alle.bg. За ваша радост обаче има много други свободни домейни, които могат да опишат бизнеса ви или вас по добър начин. Ако продавате кухненски мебели например можете да регистирате kuhnenski-mebeli.com, kuhnenski-mebeli.bg и т.н. Ако фирмата ви се казва "Мебели Иванов ООД" можете за регистирате mebeli-ivanov.com.

Регистрацията на домейн е много лесна. Дори можете да регистрирате собствен домейн през Alle.bg. Важно е да не забравяте да го подновявате всяка година, ако имате желание да продължите да го използвате.
Един собствен домейн може да се използва за един или няколко уебсайта, имейл адреси и други услуги в Интернет. Т.е. ако притежавате домейна example.com можете да имате:
1. Уебсайт на адрес example.com
2. Уебсайт на адрес de.example.com (на немски език)
3. Уебсайт на адрес en.example.com (на английски език)
4. Имейл адрес office@example.com
5. Имейл адрес ivanivanov@example.com
и т.н.
Всеки уебсайт в Alle.bg получава от нас домейн безплатно. Той е от вида website.alle.bg (завършва на .alle.bg). Тъй като ние притежаваме домейна alle.bg вие можете да ползвате безплатния си домейн (example.alle.bg) само за уебсайта си в Alle.bg, но не и за други услуги (имейл, поддомейни и т.н.). Т.е. не можете да си направите имейл адрес office@example.alle.bg. Ако решите да преместите уебсайта си извън Alle.bg (да го направите с друга платформа) не можете да използвате безплатния домейн от вида example.alle.bg.
Защо е препоръчително да притежавам собствен домейн?
1. Уебсайтът ви вдъхва повече доверие и се запомня по-лесно.
2. Никой друг няма да запази домейна, който е с вашето фирмено име.
3. Дава възможност на потребителите ви да ви намират, където и да се намира уебсайтът ви. Дори и да решите да го преместите от Alle.bg, домейнът си остава ваша собственост и ще насочи потребителите ви където вие желаете.
4. Можете да създадете имейл адреси с вашия домейн. Например ivan@example.com изглежда много по-добре от ivan_85@abv.bg.
Откъде да закупя домейн?
Домейн можете да закупите от почти всяка компания, който предлага хостинг и тези, специализирани в продажбата на домейни. Ние също предлагаме възможност за регистрация на домейн.
Защо да закупя домейн от Alle.bg?
Настройването на домейн изисква специфични познания в тази област. Ако закупите домейн през нас, ще имате значително улеснение при настройването му, тъй като ние ще имаме достъп до настройките му и ще можем да направим първоначалните автоматично.
Какви видове домейни предлагате?
Предлагаме домейни, завършващи на .com, .net, .org, .info и .eu. Те са едни от най-популярните и най-разпознаващите се. Ако имате нужда от друг вид, не се колебайте да се свържете с нас за да обсъдим възможностите.
Какъв домейн да избера?
Изберете възможно най-кратък домейн за да се помни лесно.
Най-често срещаните домейни са:
.com - за фирми и лични сайтове
.org - за организации
.net - за информационни мрежи
.eu - за фирми и организации с дейност в Европа
Искам домейнът ми да завършва на .bg
Домейни от вида .bg ние не предлагаме, но можете да закупите от Регистър.БГ и насочите към Alle.bg. При попълване на заявката за регистрация посочете нашите DNS сървъри (ns1.amcn.in и ns2.amcn.in).
Подновяване
Препоръчваме да подновявате собствените си домейни поне няколко дни преди датата на тяхното изтичане. Така ще избегнете прекъсване в работата им или по-високи такси за подновяване. Дори, ако желаете можете да ги подновите и месеци преди това, тъй като при подновяване не се губи оставащия период. Научете повече за това какво се случва, ако оставите домейнът ви да изтече.