Alle.bg / помощ

Какво е собствен домейн?

Какво е собствен домейн?
Домейнът е името на вашият уеб сайт. Това е адресът, на който вашите посетителите могат да го намерят.

Домейните се продават от няколко международни компании и техните партньори по целия свят и всеки може да си закупи. Най-важното условие е избрания от вас домейн да не регистриран от някой друг. Т.е. вие не можете да регистирате google.com, abv.bg, alle.bg. За ваша радост обаче има много други свободни домейни, които могат да описват бизнеса ви по добър начин. Ако продавате кухненски мебели например можете да регистирате kuhnenski-mebeli.com, kuhnenski-mebeli.bg и т.н. Ако фирмата ви се казва "Мебели Иванов ООД" можете за регистирате mebeli-ivanov.com.

Регистрацията на домейн е много лесна. Дори можете да регистрирате собствен домейн през alle.bg. Важно е да не забравяте да го подновявате всяка година, ако имате желание да продълите да го използвате.
Един собствен домейн може да се използва за един или няколко уебсайта, имейл адреси и други услуги в Интернет. Т.е. ако притежавате домейна example.com можете да имате:
1. Сайт на адрес example.com
2. Сайт на адрес de.example.com (на немски език)
3. Сайт на адрес en.example.com (на английски език)
4. Емейл адрес office@example.com
5. Емейл адрес ivanivanov@example.com
и т.н.
Всеки уебсайт в alle.bg получава от нас домейн безплатно. Той е от вида website.alle.bg. Тъй като ние притежаваме домейна alle.bg вие можете да ползвате безплатния си домейн (example.alle.bg) само за уебсайта си в alle.bg, но не и за други услуги (емейл, поддомейни и т.н.). Т.е. не можете да си направите емейл адрес office@example.alle.bg. Ако решите да преместите и сайта си извън alle.bg (да го направите с друга платформа) не можете да използвате адреса example.alle.bg.
Защо е препоръчително да притежавам собствен домейн?
1. Уебсайтът ви вдъхва повече доверие и се запомня по-лесно.
2. Никой друг няма да запази домейна, който е с вашето фирмено име.
3. Дава възможност на потребителите ви да ви намират, където и да се намира сайта ви. Дори и да решите да преместите сайта си от alle.bg, домейнът си остава ваша собственост и ще насочи потребителите ви където вие желаете.
4. Можете да създадете имейл адреси с вашия домейн. Например ivan@example.com изглежда много по-добре от ivan_85@abv.bg.
Откъде да закупя домейн?
Домейн можете да закупите почти всяка компания, който предлага хостинг и тези, специализирани в продажбата на домейни. Ние също предлагаме такава възможност. За подробно описание как да закупите домейн кликнете тук.
Защо да закупя домейн от alle.bg?
Настройването на домейн изисква специфични познания в тази област. Ако закупите домейн през нас, ще имате значително улеснение при настройването му, тъй като ние ще имаме достъп до настройките му и ще можем да направим първоначалните настройки автоматично. Също така ще получавате известия, когато има нужда от подновяване.
Какви видове домейни предлагате?
Предлагаме петте най-популярни домейна.
.com - 25.06лв.
.net - 29.45лв.
.org - 28.30лв.
.info - 27.83лв.
.eu - 19.97лв.
Посочените цени се отнасят за регистрация на домейн за период от 1 година и са с включен ДДС. Цената за подновяване и трансфер е същата като тази за регистрация.
Какъв домейн да избера?
Изберете възможно най-кратък домейн за да се помни лесно.
Най-често срещаните домейни са:
.com - за фирми и лични сайтове
.org - за организации
.net - за информационни мрежи
.eu - за фирми и организации с дейност в Европа