ALLE.BG - ПОМОЩНА ИНФОРМАЦИЯ

Термини

Банер
Това е рекламно изображение или анимация, чиято цел е да промотира дадени услуги или продукти.

Bing
Bing e търсачката на Microsoft и е достъпна на адрес http://bing.com/

Блог
Блогът е вид уебсайт, където се пише, както в дневник, а новите попълнения са в обратен хронологичен ред. Блоговете често предлагат коментари или новини за определена тема, като храна, политика, култура, екология, социални проблеми, икономика, градска и суб-култура, или местни новини; други служат като лични дневници. Типичният блог съдържа текстова част, снимки или рисунки, връзки с други блогове и уебсайтове, които по някакъв начин са обвързани с общата тематика на блога. Като цяло този вид уебсайтове наблягат главно върху текста, но има и такива, които наблягат върху фотографията, аудио или видео файлове.
източник: Wikipedia

Браузър
Програма, с която се достъпват уебстраници в Интернет. Едни от най-популярните браузъри са Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer.

Брояч
Услуга, която се вгражда в уебсайт за да събира информация за посещенията на този уебсайт. След това информацията се предоставя на собственика на уебсайта.

CSS
Програмен език, който се използва за стилизиране на html елементи в уебстраница. С него се дефинират цвят, размер, фон на текст например.

DNS
Система, която свързва домейни с уебсайтове, имейли и други услуги в Интернет.

DNS записи
Това са записи, които описват всяка услуга свързна към даден домейн.
Пример: Запис от тип A с име ivan и стойност 123.123.123.123 насочва посетителите на http://ivan.example.com/ към IP адреса 123.123.123.123.

DNS сървъри
Компютри, които казват къде се намира (на кой компютър по света) уебсайтът, имейлът и т.н. на даден домейн.
Няколко примера:
 - Къде се намира сайтът example.com?
 - Къде се намира пощата office@example.com?
Всеки домейн разполага със списък от поне два DNS сървъра.

Домейн
Домейните са имена, които помагат на нас хората да достъпваме уебсайтове и услуги в Интернет лесно. Всеки уебсайт в Интернет е разположен на компютър някъде по света. Този компютър си има адрес, точно както и нашите дом и работно място. Но адресите на компютрите са сложни за помнене. Ето пример: Адреса на търсачката Google е 74.125.131.99. Можете да отворите http://74.125.131.99/ и ще видите, че ще се отвори тя. Домейнът на Google е google.com и ни помага по-лесно да достъпваме техния уебсайт. Домейнът на пощата АБВ e abv.bg. Нашият домейн е alle.bg.

Елемент
В Alle.bg съдържанието се представя чрез елементи (Заглавие, Текст, Видео клип, Снимка и др.). Те могат да се подреждат в избран от вас ред.

Имейл
Познат още като електронна поща, това е начин за дигитална комуникация между две или повече страни. Всеки може да си направи поща в уебсайтове като http://abv.bg/ и http://gmail.com/ или дори на собствен домейн.

Facebook
Това е може би най-популярната социална мрежа. Регистрацията е безплатна, като шанса да откриете там своите приятели е голям. Можете да споделяте новини, снимки и друга важна за вас информация.

Футър
Това е долната част на уебсайт, която се вижда на всяка страница. В нея обикненно се поставят полезни връзки и контактна информация.

Google
Google е компания, която е известна най-много със своята търсачка, която е достъпна на адрес http://google.com/

Хедър
Това е горната част на уебсайт, която е видима на всяка страница. Обикненно в нея се намират логото, името на уебсайта, кратко описание и главната навигация.

Начална страница
Това е страницата, която посетителите ви виждат след като отворят уебсайта ви (http://example.com/). Всеки уебсайт има начална страница, като очакванията към нея са, че ще приветства посетителя и ще му помогне бързо да открие нужната му информация, дори и тя да е в другите страници на уебсайта.

Хостинг
Услуга, в която се разполагат файловете на даден уебсайт и тя се грижи те да са достъпни за Интернет потребителите по всяко време.

HTML
Език за програмиране, който се използва за създаването на уебсайтове.

Връзка
Елемент, който дава възможност на посетителя да посети друга страница в уебсайта или друг уебсайт.

LinkedIn
Социална мрежа за професионалисти.

Главна навигация
Ако един сайт има повече от една страница, то той трябва да предоставя връзки към тях, за да бъдат достъпни за потребителя. Това най-често се прави използвайки комбинация от връзки и менюта и се поставя в хедъра на сайта за да бъде достъпно от всяка страница. Това се нарича главна навигация.

Мобилен уебсайт
Уебсайт, който е пригоден за изискванията на мобилните устройсва. В общия случай те са с по-малък екран от настолните компютри или лаптопи и осигурявят по-бавна връзка с Интернет.

Страница
Всеки уебсайт е изграден от страници като задължително има една начална страница. На всяка страница се представя информация, като потребителя посещава различните страници на уебсайта използвайки връзки (главна навигация например).

Пиксел
Мерна единица, с която се измерват размерите на екран, снимка, текст и т.н.

RSS
Технология, която дава възможност за споделяне на често обновявано съдържание. Най-добрия пример са статиите на блога. Посетителите, които разполагат с RSS четец на компютъра или телефона си могат да получат новите статии в уебсайта ви без дори да го посещават.

Скролване
Преместване на съдържанието на екрана използване на плъзгачите вдясно или отдолу.

Оптимизация за търсачки (SEO)
Техники, които спомагат за повишаване на видимостта на даден уебсайт в търсачките. Някои от популярните са:
- полезно и уникално съдържание
- коректни заглавия на всяка страница
- фокус върху дадена тема

Странична лента
Това е зона от уебсайта ви, която се вижда на всяка страница и показва новини, полезни връзки, рекламни банери и др.

Smartphone
Мобилен телефон, който има достатъчно развита операционна система, с която могат да се правят нещата, които правим обикновенно на компютър - да разглеждаме уебстраници, да изпращаме имейли, да правим снимки и да ги споделяме в социалните мрежи. Един от най-популярните операционни системи за тези "умни" телефони са iOS и Android.

Таблет
Това е вид компютър със средни размери. Работи се с него чрез докосване на екрана или специална писалка (стилус). Много прилича на smartphone, но е по-голям от него като размери.

Twitter
Микроблогинг платформа за споделяне на кратки съобщения, връзки и снимки.

Посещение
Отваряне на една страница в един сайт от един потребител.

Уникален посетител
Посетител, който вече е посещавал уебсайта.

URL
Адрес на услуга в Интернет. Най-популярния случай е за адрес на уебсайт.
Пример: Домейна на Google е google.com, а URL адреса на началната им страница е http://google.com/

Вирусно съдържание
Съдържание, което се харесва толкова много, че се споделя от приятел на приятел много бързо.

Уебсайт
Съвкупност от уебстраници, които представят информация (текст, снимки и др.) в Интернет. Всяка уебстраница има собствен URL адрес, през който е достъпна, а всеки уебсайт има поне една страница - началната.