Alle.bg / Блог

Как да популяризирам сайта си

23 Август 2011г.
Как да популяризирам сайта си
Привет,

Едно от най-големите предизвикателства за един собственик на сайт е да популяризира сайта си. Задачата не е лесна и по въпроса има огромно количество информация, която може да бъде намерена в Интернет. За съжаление не всеки има възможност да отдели време за да получи тези знания. Решихме да ви помогнем като ви запознаем с основите на популяризирането.

Нека първо започнем с това какво прави alle.bg, за да могат вашите сайтове да се позиционират по добре в търсачки като google.com и bing.com:
 - файл sitemap.xml - Това е файл, в който има информация за това каква е йерархията на вашият сайт, кога последно са модифицирани страниците и колко често се предполага, че ще се опреснява информацията в тях. Търсачките четат този файл и намират по него всяка една страница на сайта ви. За всеки създаден в alle.bg сайт автоматично се създава и попълва такъв файл.
 - мета тагове - Това е информация, която описва съдържанието на всяка страница и има пряко отношение към това как търсачките виждат сайта ви. В alle.bg тази информация се попълва автоматично. По-напредналите потребители могат да се възползват от възможността да я попълнят сами.
 - адреси на страниците - Търсачките харесват сайтове, които имат дескриптивни адреси на страниците си. В alle.bg всички адресите са такива и освен, че изглеждат много добре спомагат за подобряването на рейтинга на сайта ви в търсачките.
 - h1, h2 и h3 таговете - Едно от нещата, които са най-важни, когато съдържанието на вашият сайт се индексира от търсачките са заглавията, които в html се маркират с “h” таговете. В alle.bg за всички заглавия автоматично се използват тези тагове и така, когато някой търси нещо свързано с тези заглавия вашият сайт ще излезе напред в резултатите.

Популяризирането е сложен процес и отнема доста време. За да постигнем целите си трябва да работим заедно. Ето някои добри практики, които обикновено помагат много при развитието на един сайт в alle.bg:
 - Не правете сайтовете си за търсачките, а за потребителите! Създавайте качествено съдържание и използвайте качествени снимки. Всяка търсачка притежава изкуствен интелект и разглежда сайта ви, като нормален потребител. Ако го хареса, повишава рейтинга му и той излиза по-напред в резултатите при търсене.
 - Добавете сайтовете си във всички каталози, които знаете (dir.bg, gbg.bg и т.н.).
 - Изпратете сайта си на всичките си познати във всички социални мрежи, в които членувате (Facebook, Twitter, GooglePlus и т.н.) и ги помолете да го изпратят на техните познати, които биха проявили интерес.
 - Използвайте социалните бутони, които са налични в alle.bg - за момента само “Like”. Всеки път, когато някой ваш потребител натисне бутона всички негови контакти научават за вашия сайт.
 - Създайте фен страници във всички социални мрежи. Вижте нашата във Facebook.
 - Обновявайте често съдържанието на сайта си. Това ще спечели както интереса на хората, които посещават сайта ви така и вниманието на търсачките.
 - Добавете адреса на сайта си във всеки един ваш подпис - email, форуми и т.н.

След като създадете сайт обикновено е въпрос на време търсачките да го намерят. Бъдете търпеливи, поддържайте сайтовете си и потребителите сами ще ви намерят.

Ще се радваме ако споделите алтернативни начини за популяризиране, които сте използвали за да развиете вашия сайт или да ни дадете идеи за автоматични оптимизации, които можем да направим. Очакваме с нетърпение коментарите ви.

Поздрави,
Недко

Коментари

yrakly123 9 Април 2013г.
Много благодаря ;)
BULFA 14 Април 2013г.
прекрасен инструментариум за забава и работа, особено за хора от възраст 60 + на които децата им предпочитат да им насаждат колко са назад във времето и пространството и как не биха могли да се справят с това да си създадат сами сайт .


Благодаря Ви !

С поздрав от Варна
Любка Коларова
Креатив директор Фондация Предприемчив европеец
skov 9 Май 2013г.
Благодаря, че Ви има!
elektronnnicigari 17 Юни 2013г.
Чудесни администратори. Оптимизацията е на най-високо ниво.Професионалисти и кадърни хора.
Благодарим Ви!
Drakonuid5 28 Юли 2013г.
Благодаря ви и благодаря предварително за новите екстри които ще добавите