ALLE.BG - БЛОГ

Структурата на един уебсайт (в детайли)

28 Май 2020г.
Едни от първите избори, които правим, когато създаваме собствен уебсайт са свързани с неговото име/домейн и неговия дизайн. След това идва още една важна стъпка - да започнем работа по неговото съдържание. С тази статия искаме да ви помогнем да поставите добри основи, които да спомогнат за лесното обновяване на уебсайта, както и за лесното разглеждане от посетили.

Какво е структура на уебсайт?

Накратко казано, това е подредбата на съдържанието в него. В общия случай съдържанието е разделено в различни страници, като всяка от тях има собствен адрес и заглавие. А когато имаме различни страници, трябва да изградим мрежа от връзки между тях.

Крайната цел е да създадем добра структура, която да помага на посетителя да получи информацията, от която има нужда. А това също спомага и за по-добро представяне в търсачките (SEO).

Адресите на страниците

Преди време публикувахме статия, която се фокусира върху важността на адресите. Именно адресите показват нагледно структурата на вашия уебсайт. Те показват, че дадена продуктова страница e подстраница на страницата "Продукти". Те показват, че дадена статия е част от вашия блог. Те показват ясно, коя е началната страница и кои са другите главни страници (известни също като “страници първо ниво”).

Зависимостта между страници и подстраници и техните адреси може да се настроят при създаването им или по-късно от екрана Страници.

Главната навигация

Известна също като "меню", "главни бутони", "основни връзки", този елемент от вашия уебсайт стои най-често под заглавиeто/логото в горната част на вашия уебсайт. Той дава бърз достъп до основните раздели/страници във вашия уебсайт. Тук посетителят може да намери връзки към вашите продукти, вашия блог, вашата контактна информация.

Ако пишете статии е достатъчно в главната навигация да поставите връзка към страница, в която има връзки към всички статии.

Ако предлагате продукти, които може да се съберат в няколко категории (от 5 до 10), можете да поставите категориите в главната навигация (като подменю на "Продукти"), но ако са повече от 10, може би е по-добра идея да са видими само при отваряне на страницата "Продукти" (т.е. в нейното съдържание).

В Alle.bg елементите "Навигация" и в частност главната навигация, се съобразяват с подредбата указана в екрана Страници, като вие разполагате с възможност да скриете част от страниците. За да достъпите настройките на този елемент, преминете с мишката върху него и натиснете бутона с моливчето.
Структурата на един уебсайт (в детайли)

Вътрешните връзки

Има много начини, по които посетител може да открие вашия уебсайт. Може да открие продуктовата ви страница в Google, може да открие статията ви в социална мрежа, а може да се насочи към началната ви страница, защото е видял адреса на визитка.

Разгледайте всяка страница във вашия уебсайт и помислете как да я направите по-полезна, особенно ако знаете, че това е първата страница, която е видял посетителя. Освен главната навигация, ще бъде ли полезно ако поставите връзки в самото съдържание, които да водят към други страници?

Наскоро добавихме възможност за автоматично поставяне на връзки към други статии под съдържанието на текущата статия, която може да ви бъде полезна за постигане на допълнителна ангажираност.

Допълнителни препоръки

Обърнете специално внимание на заглавията на всяка страница. Показват ли ясно къде се намира посетителят? В екрана Страници можете да поставите заглавен текст, който се вижда в търсачките и горната част на браузъра на посетителя, а с елемента "Заглавие" можете да поставите такъв текст в самото съдържание.

Инструментът Одит може да ви улесни при прегледа на структурата на вашия уебсайт и да ви извести за конкретни проблеми (липсващи заглавия, неработещи връзки и т.н.)

Структурата на уебсайта е едно от първите неща, които правим, но не забравяйте, че може да се променя, особено ако виждате, че не работи ефективно. Този подход на анализ и подобрения бихме ви препоръчали да прилагате и когато работите по дизайна, самото съдържание и когато рекламирате вашия уебсайт. Все пак, всеки ден е добра възможност да направим нещата по-добри ;)

Коментари

СТОЯН ЗИДАРОВ 29 Май 2020г.
Здравейте и ви благодаря за този Блогм който сте създали. Това е едно от най-добрите места който съм посещавал надявам се, че това ще бъде една прекрасна възможност за всеки начинаещ като мен в изграждането на собствен сайт.
ivan Petrov 30 Май 2020г.
Искам да си направя сайт но не знам как
Alle.bg 1 Юни 2020г.
@ivan Petrov, бихме ви препоръчали да се запознаете с платформата Alle.bg на https://alle.bg/help/
Изпрати