ALLE.BG - РЪКОВОДСТВО ЗА СЪЗДАВАНЕ НА УЕБСАЙТ

Планиране и подготовка

В тази първа част на ръководството за създаване на уебсайт ще се фокусираме върху планирането и ще вземем няколко важни решения свързани с бъдещия ви уебсайт. В края ще намерите няколко конкретни задачи, които да направите. Те ще зададат посоката, която да следвате и ще ви улеснят, когато се насочите към следващите части, които са изцяло практически.

Използвани термини

В това ръководство ще срещнете няколко думички, които може да са непознати за вас. Нека ги разгледаме сега за да сме сигурни, че стъпваме на стабилна основа.

Браузър

Планиране на уебсайт (ръководство за създаване на уебсайт)
Браузър е програмата, която използваме на нашите компютри или телефони за да отваряме сайтове. Може би вие използвате Chrome, Firefox, Edge или Safari? Няма значение кой браузър използвате, стига да го обновявате редовно.

Уебсайт

Планиране на уебсайт (ръководство за създаване на уебсайт)
Това, което се вижда в браузъра е уебсайт (или "сайт" за по-кратко). Уебсайтът дава възможност на неговия автор да публикува информация, която да бъде достъпна за всеки, който има Интернет връзка.

Съдържание на сайта

Съдържанието е колекцията от текст, снимки, видео и др. които искате да направите достъпни за вашата аудитория. Това включва описанието на вашата компания, снимки на вашите продукти и услуги, демонстрационни видеа и т.н.

Страница

Уебсайт и уеб страница са две различни неща. Уебсайтът е съвкупност от страници, като всяка страница съдържа определена информация. Имаме начална страница, която посреща посетителя, имаме страница за определен продукт, имаме страница за новини и страница за контактна информация. Имаме и връзки между отделните страници, които помагат на посетителя да получи нужната му информация. Комбинацията от тези страници е самият уебсайт.

Хостинг

Това е услуга, която се предлага обикновено на абонаментен принцип, и която дава възможност на вашето съдържание да достигне до посетителите на вашия сайт. Това всъщност са големи компютри в добре охранявани сгради, на които има копия на вашите текстове, снимки и видеа.

Alle.bg ви предоставя безплатно тази услуга. Имайте предвид обаче, че безплатно получавате ограничено място за снимки, като разполагате с възможност да закупите допълнително, ако сайтът ви изисква това. Няма ограничения за текстово съдържание.

Домейн

Планиране на уебсайт (ръководство за създаване на уебсайт)
Това е името на уебсайта. Това трябва да напише посетител в своя браузър, за да отвори вашия уебсайт. Вече знаете домейните google.com, facebook.com и alle.bg, нали?

Домейните съдържат латински букви, точка, цифри и знака тире. Има и домейни с букви на кирилица, но те са малко по-специфични и всъщност се предствят с латински букви.

За тези домейни се заплаща годишна такса. Има компания, която управлява домейните, които завършват на .com и друга, което управлява домейните, които завършват на .bg. Те определят цената и закупувайки домейн от тях, получавате правото да го използвате за избрания от вас период.

Има и домейни от вида mail.google.com, business.facebook.com и mebeli.alle.bg. Те се наричат поддомейни. Собственикът на основния домейн решава какви поддомейни да създадете. Ако вие притежавате домейн от вида moiat-domain.com, можете безплатно да си направите домейни от вида sofia.moiat-domain.com, varna.moiat-domain.com и т.н.

А за какво можем да използваме един домейн? Най-често използваме домейн за нашия уебсайт и за да си направим имейл адреси.

Най-популярни са домейните, които завършват на .com и ако се спрете на такъв, това ще бъде много добро решение. Ако клиентите ви са основно в България и .bg е много добър избор.

Ако вече имате фирма или търговска марка, можете да използвате нейното име за вашия домейн. Такива пример са apple.com, adidas.com, coca-cola.bg. Ако фирмата ви се казва Иван Иванов ЕООД и се занимавате с мебели добър избор за домейн е mebeli-ivanov.com. Ако сте фотограф, можете да изберете ivanov-photography.com. По този начин правите домейна по-разпознаваем и запомнящ се.

Препоръчително е домейнът да бъде сравнително кратък и лесен за изговаряне и запомняне. Представете си как изглежда на визитка, във Facebook профила ви и как го съобщавате по телефона.

Ако е лесно разпознавам, това ще ви помогне за по-добро позициониране в търсачките (ще разгледаме това в частта за популяризиране).

Alle.bg предоставя безплатно домейн от вида moiat-sait.alle.bg. Разбира се, разполагате и с възможност да използвате собствен платен домейн за своя сайт.

Инструменти за управление на съдържанието

Планиране на уебсайт (ръководство за създаване на уебсайт)
Това са инструментите, с които създавате страници и оформяте съдържанието в тях.

Alle.bg предоставя всичко необходимо за да добавите текст, снимки, видео, полета за коментари и много други във вашия уебсайт с няколко клика на мишката или няколко докосвания на телефона. Една от задачите ви в края на тези тема е да се запознаете с тях.

Ясна цел

Ръководството ще ви помогне да създадете свой сайт, но е важно да отбележим, че сайтът всъщност е средство да постигнете целта си. Той не е целта!

Примери:
 • Ако сте художник и искате да покажете и продадете творбите си, уебсайтът може да ви помогне за това.
 • Ако имате физически обект, уебсайтът може да ви помогне да намерите нови клиенти.
 • Ако предлагате някакви услуги, уебсайтът може да ви помогне при тяхното представяне. Хора, които проявяват интерес могат да отворят сайта ви и да се запознаят с вас и вашия начин на работа.

Първо е идеята, а след това е сайтът!

Запитайте се:
 • Каква е целта на сайта?
 • Какво искате посетителите да направят, когато отворят вашия уебсайт?
 • Искате да им продадете нещо на момента?
 • Искате да посетят магазина ви?
 • Искате да се свържат с вас за консултация?
 • Искате да ги научите на нещо?

Съдържание

Помислете какво ще съдържа вашия вашия сайт?

Почти сигурно е, че ще трябва да подготвите информация, която да представя вас и вашата дейност. Можете да опишете вашата история и успехите, които сте постигнали до момента.

Трябва да решите как да покажете вашите продукти и услуги. Разполагате ли със снимки за тях и детайлно описание?

Планирате ли публикуването на новини, статии или ръководства?

Ще заснемате ли видео?

Ще публикувате ли препоръки?

Ресурси и бюджет

Помислете колко време ще ви е нужно да опишете своите продукти и услуги. Ако искате по няколко снимки за всеки продукт - колко ще ви струва самото заснемане и обработка? А ако искате да пишете статии - имате ли нужните умения в момента или ще трябва да оставите този тип съдържание за малко по-късно?

Лого и цветове

Имате ли лого и цветове, с които се идентифицирате? Ако отговорът е “не” - не се притеснявайте. В третата част на ръководството ще обърнем внимание на това.

Конкуренти

Вашите конкуренти могат да ви подскажат какво да добавите и как да представите информацията във вашия уебсайт. Разгледайте техните сайтове и помислете какво по-добро може да предложите. Естествено съобразете се с вашата конкретна цел и не нарушавайте техните авторски права.

Задачи

Горещо препоръчваме да направите следните задачи преди да продължите към следващата тема:
Планиране на уебсайт (ръководство за създаване на уебсайт)

Отговорете си на следните въпроси

 1. Каква е целта на сайта?
 2. Какво ще съдържа той?
 3. С какви ресурси и бюджет разполагам?
 4. Имам ли лого и цветове, с които се идентифицирам?
Планиране на уебсайт (ръководство за създаване на уебсайт)

Подгответе съдържанието

Ако имате богато портфолио или голям брой продукти, може да подготвите само няколко и когато финализирате тяхното представяне в сайта ще добавите и останалите. За целта съберете снимките в папки на вашия компютър и използвайте текстови файлове за текстовото съдържание. В следващите части на ръководството ще видите как да ги представите по най-добрия начин в самия сайт.
Планиране на уебсайт (ръководство за създаване на уебсайт)

Изберете домейн и го регистрирайте

Изберете безплатен домейн, който завършва на .alle.bg или изберете някой от платените, които завършват на .com, .net, .org и т.н. Може да го направите от профила си в Аlle.bg.